Pita sa gotovim korama priprema se lako i brzo i ne zahteva neki preterani trud. Uglavnom je sve gotovo za manje od sat vremena. Ali, ako želite pravu domaćinsku pitu onda je napravite sa domaćim korama. Potrebne su vam veštine da kore ispadnu kao što su pravile naše bake, ali ako ispratite korak po korak naše savete, sigurno će vam uspeti iz prve. 

Gotovo testo ne morate odmah da koristite, možete ga staviti u kesu, pa u frižider. Tako može da stoji 2 dana, samo pre upotrebe ostavite testo na sobnoj temperaturi, jer ako budete izrađivali hladno testo ono će pucati. 

Sastojci: 

  • oko 1 kg brašna 
  • 1 kašika soli 
  • 150 ml ulja 
  • 550 ml tople vode 

Priprema: 

U brašno dodajte so, ulje i toplu vodu. Možete mikserom sve da sjedinite, ali bolje je rukom da umesite testo. Treba da se odvaja lako od prstiju i slobodno ga duže mesite kako biste lakše razvlačili kore. Malo nauljite posudu i ostavite testo da odstoji minimum pola sata, pokriveno. Podelite na 4 jednaka dela i ređajte u pleh koji ste prethodno nauljili. Možete da podelite i na 2 dela, ako imate iskustva, ali ako ste početnik lakše ćete razvlačiti manje loptice. Nauljite svaku lopticu, pa pokrijte providnom folijom i napravite nadev. Možete da napravite nadev sa sirom, mlevenim mesom, zeljem, spanaćem...

Na sto stavite čist stolnjak, malog ga pospite brašnom, pa stavite prvu lopticu. Razvucite prvo malo prstima, a zatim oklagijom napravite tanji krug. Zatim ruke malo pospite brašnom, pa podvucite ispod testa i tako razvlačite sve do ivice stola. Možete rukama malo i da podignete testo. Ako vam je nezgodno rukama, možete da koristite oklagiju. U početku postupak podseća na pravljenje velike kore za picu, ali zahvaljujući maslinovom ulju, testo je vrlo elastično i kada se povlači postaje sve tanje i tanje. Kada kora za pitu postane toliko tanka da se kroz nju vidi stolnjak, gotova je. Pospite željenim nadevom i kora se uvija laganim podizanjem i protresanjem stolnjaka. Razvučena kora za pitu stavlja se u pleh i nastavlja se sa razvlačenjem sledeće kore.

Izvor: Stvar ukusa