Umesto kupovne sada probajte da napravite domaću šunku. Pileća prsa su odlična sa vrućim hlebom, kajmakom... Sve što vam je potrebno jeste belo meso, bataci i začini. Brzo i lako se pravi, a ukus će vas oduševiti. Možete da služite i kao predjelo sa domaćim čvarcima i sirom.
Sastojci:
- 650 g mlevenog belog mesa
- 600 g bataka
- 1,5 kašičica soli
- oko 120 ml vode
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica belog luka u prahu
Priprema:
Sipajte mleveno belo meso u neku posudu, a batak isecite sitno, kao da je mleven. Posolite i prelijte ledenom vodom. Rukama sve dobro sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 2-3 sata. Dobro sjedinite, pa podelite na 2 dela. Umotajte u providan celofan i oblikujte valjak. Zavešite koncem krajeve. Umotajte i sredinu šunke (pogledaj video). Stavite šunku u šerpu sa hladnom vodom i kuvajte na umerenoj temperaturi. Vodite računa da na vreme izvadi šunku, jer voda ne sme da proključa. Sipajte u tepsiju ledenu vodu i ohladite šunku, Kada se ohladi, obrišite, stavaite u frižider i neka stoji ceo dan, pa izvadite iz celofana.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom