Umesto kupovne sada probajte da napravite domaću šunku. Pileća prsa su odlična sa vrućim hlebom, kajmakom... Sve što vam je potrebno jeste belo meso, bataci i začini. Brzo i lako se pravi, a ukus će vas oduševiti. Možete da služite i kao predjelo sa domaćim čvarcima i sirom.

Sastojci:

  • 650 g mlevenog belog mesa
  • 600 g bataka
  • 1,5 kašičica soli
  • oko 120 ml vode
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica belog luka u prahu

Priprema:

Sipajte mleveno belo meso u neku posudu, a batak isecite sitno, kao da je mleven. Posolite i prelijte ledenom vodom. Rukama sve dobro sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 2-3 sata. Dobro sjedinite, pa podelite na 2 dela. Umotajte u providan celofan i oblikujte valjak. Zavešite koncem krajeve. Umotajte i sredinu šunke (pogledaj video). Stavite šunku u šerpu sa hladnom vodom i kuvajte na umerenoj temperaturi. Vodite računa da na vreme izvadi šunku, jer voda ne sme da proključa. Sipajte u tepsiju ledenu vodu i ohladite šunku, Kada se ohladi, obrišite, stavaite u frižider i neka stoji ceo dan, pa izvadite iz celofana.

Izvor: Stvar ukusa