Iskusne domaćice će vam reći da je način na koji sečete svinjsko salo bitno, jer će te tako uspeti da napravite najbolje čvarke. "Caka" je u tome da ih isečete tako da budu odgovarajuće veličine, a to je nekih 3 cm. Ne smeju da budu ni preveliki, ali ni previše sitni komadi, jer će onda čvarci biti žilavi i tvrdi.
Takođe, ono što je bitno kada sečete salo je temperatura prostorije. Ona mora biti niska, pa je najbolje ako salo sečete napolju. Nemojte ni da preterujete sa mlekom, zato što će čvarci imati tamniju boju. Mnogi domaćni tvrde da oceđene čvarke ne trebate da solite, jer tako gube hrskavost, ali vi možete ako želite.
Pročitajte i kako da napravite domaću slaninu.
Sastojci:
- 5 kg svinjskog sala
- 200 ml mleka
Priprema:
Salo operite, pa isecite. Kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje nekih pola sata. Sipajte mleko, pa topite salo dok mast ne prestane da peni, a čvarci dobiju lepu boju. Ocedite čvarke i posolite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus