Iskusne domaćice će vam reći da je način na koji sečete svinjsko salo bitno, jer će te tako uspeti da napravite najbolje čvarke. "Caka" je u tome da ih isečete tako da budu odgovarajuće veličine, a to je nekih 3 cm. Ne smeju da budu ni preveliki, ali ni previše sitni komadi, jer će onda čvarci biti žilavi i tvrdi. 

Takođe, ono što je bitno kada sečete salo je temperatura prostorije. Ona mora biti niska, pa je najbolje ako salo sečete napolju. Nemojte ni da preterujete sa mlekom, zato što će čvarci imati tamniju boju. Mnogi domaćni tvrde da oceđene čvarke ne trebate da solite, jer tako gube hrskavost, ali vi možete ako želite. 

Pročitajte i kako da napravite domaću slaninu

Sastojci:

  • 5 kg svinjskog sala
  • 200 ml mleka

Priprema:

Salo operite, pa isecite. Kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje nekih pola sata. Sipajte mleko, pa topite salo dok mast ne prestane da peni, a čvarci dobiju lepu boju. Ocedite čvarke i posolite. 

Izvor: Stvar ukusa