Bataci su sami po sebi najsočnije meso od pileta, ali pripremljeni u sosu od jogurta, bice još mekši i ukusniji. Mogu da se služe samostalno kao kompletan odbrok, a možete i da im dodate prilog u vidu pire krompira ili neke salate. Sigurno će cela porodica uživati u izuzetno ukusnom ručku.

Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka
  • 1 crni luk
  • 1 paprika babura
  • 3 čena belog luka
  • 30 g brašna
  • 5 g kurkume
  • 300 g jogurta
  • 50 ml mleka
  • 30 g putera
  • 20 ml ulja
  • so, biber, aleva paprika

Priprema:

Batake sa kostima malo nožem razrežite na vrhovima i poređajte u tiganj za pečenje podmazan sa malo ulja. U jogurt dodajte ulje, malo soli, bibera, aleve paprike i kurkume i sve dobro sjedinite. Dobijenom smesom premažite batake.Pecite na umerenoj vatri dok sa svih strana ne dobiju rumenu koricu. Izvadite batake, pa u isto ulje dodajte sitno seckani crni i beli luk. Propržite da malo zastakli, pa dodajte papriku seckanu na trake. Dodajte brašno i sve još malo propržite na umerenoj vatri. Ulijte mleko i još malo začinite po ukusu. Vratite batake i ostavite da se sve dinsta na laganoj vatri nekih pola sata. Služite uz pire krompir.