Tokom Božićnog posta treba da osmislite meni kako biste svakoga dana jeli raznovrsnu hranu. Kada je post u pitanju najteže nam pada što ne znamo šta bismo slatko mogli da napravimo. Mi vam predlažemo baklavu sa voćem i sa orasima toliko dobrog ukusa da nećete moći da prestanete da jedete.
Sastojci:
- gotove kore
- 100 g oraha seckanih
- 1 veća dunja ili 2 manje
- 4 jabuke
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- 100 g suvog grožđa u rumu
- ulje za premazivanje
Za preliv:
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 limuna
Priprema:
Jabuke i dunje izrendajte, dodajte vanilin šećer i malo cimeta. Prvu koru premažite uljem, dodajte drugu preko nje, pa i nju premažite. Na dno stavite jabuke, a na sredini pritisnite prstima praveći korito. U korito ubacite suvo grožđe isceđeno iz ruma i seckane orahe preko. Čvrsto uvijte u rolnicu i ređajtie u podmazan pleh. Rolnice isecite na manje komade i premažite uljem. Pecite na 200°C oko 40 minuta.
U šerpicu sipajte šećer i 100 ml vode, isecite limun na kolutove i ostavite da se ušpinuje. Pečenu vruću baklavu prelijte vrućim sirupom.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem