Kuglof je decenijama popularan starinski desert. Tako ukusan i mek, pun suvog voća, čokolade ili drugih aromatičnih sastojaka, a prepoznatljivi oblik kalupa daje mu šarm starih vremena. Ako niste do sada spremali kuglof, savršen način da se oprobate u pripremi ovog kolača je da isprobate najlakši recept, bez kvasca!
Evo kako se pravi kuglof!
Sastojci:
- 350 grama brašna
- 200 grama prah šećera
- 250 grama maslaca
- 4 jaja
- Korica limuna
- Kašičica ekstrakta vanile
- 125 mililitara mleka
- Kašika praška za pecivo
- 3 kašike kakao praha
- 150 grama crne čokolade
Priprema:
Maslac neka bude na sobnoj temperaturi, a jaja razdvojite. Mikserom umutite maslac, žumanca i prah šećer. Kada dobijete svetlu, vazdušastu smesu, dodajte vanilu, narendanu koricu limuna i mleko. U drugoj činiji, pomešajte brašno i prašak za pecivo.
Sada pomešajte ove dve smese, i dodajte čokoladu iseckanu na kockice, ili je prethodno izlomite na komadiće. Od belanaca ulupajte čvrst sneg, pa ga postepeno sjedinite sa smesom za testo.
Sada prepolovite smesu za testo, i jednoj polovini dodajte kakao prah. Pomešajte tek toliko da se sjedini.
Kalup za kuglof podmažite maslacem i pospite brašnom. U njega sipajte pola svetlog testa, pa celo testo sa čokoladom, i na vrh izlijte ostatak svetlog testa. Štapićem za ražnjić "pomešajte" po celom kalupu kako bi kolač iznutra dobio lepu šaru nalik mermeru. Pecite u zagrejanoj rerni 45-55 minuta. Pospite prah šećerom i poslužite.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus