Kuglof je decenijama popularan starinski desert. Tako ukusan i mek, pun suvog voća, čokolade ili drugih aromatičnih sastojaka, a prepoznatljivi oblik kalupa daje mu šarm starih vremena. Ako niste do sada spremali kuglof, savršen način da se oprobate u pripremi ovog kolača je da isprobate najlakši recept, bez kvasca!

Evo kako se pravi kuglof!

Sastojci:

  • 350 grama brašna
  • 200 grama prah šećera
  • 250 grama maslaca
  • 4 jaja
  • Korica limuna
  • Kašičica ekstrakta vanile
  • 125 mililitara mleka
  • Kašika praška za pecivo
  • 3 kašike kakao praha
  • 150 grama crne čokolade

Priprema:

Maslac neka bude na sobnoj temperaturi, a jaja razdvojite. Mikserom umutite maslac, žumanca i prah šećer. Kada dobijete svetlu, vazdušastu smesu, dodajte vanilu, narendanu koricu limuna i mleko. U drugoj činiji, pomešajte brašno i prašak za pecivo.

Sada pomešajte ove dve smese, i dodajte čokoladu iseckanu na kockice, ili je prethodno izlomite na komadiće. Od belanaca ulupajte čvrst sneg, pa ga postepeno sjedinite sa smesom za testo.

Sada prepolovite smesu za testo, i jednoj polovini dodajte kakao prah. Pomešajte tek toliko da se sjedini.

Kalup za kuglof podmažite maslacem i pospite brašnom. U njega sipajte pola svetlog testa, pa celo testo sa čokoladom, i na vrh izlijte ostatak svetlog testa. Štapićem za ražnjić "pomešajte" po celom kalupu kako bi kolač iznutra dobio lepu šaru nalik mermeru. Pecite u zagrejanoj rerni 45-55 minuta. Pospite prah šećerom i poslužite.