Predstavljamo vam desert u kom je glavni sastojak, verovali ili ne, šargarepa ali je veoma interesantno da se ona ni najmanje ne oseti već je tu samo zbog sočnosti. Kuglofi su inače jednostavni za pripremu jer dopuštaju vašoj kreativnosti da dođe do izražaja. Od sastojaka možete da kombinujete šta god imate u kući, pomešate, izlijete u kalup i pečete.

Sastojci:

Testo:

  • 250g očišćenih sirovih šargarepa
  • 3 jaja
  • 170g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 180ml ulja
  • prstohvat soli
  • 250g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Preliv:

  • 50g crne čokolade
  • 200ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 15g putera
  • 60ml slatke pavlake
  • čokoladne mrvice

Priprema:

U blender staviti sve sastojke osim brašna i praška za pecivo i blendati dok ne nastane glatka smesa. Smesu prebaciti u činiju i uz pomoć žice umešati brašno i prašak. Smesu rasporediti u kalupu za kuglof, silikonski ne treba podmazati, klasičan kalup obavezno podmazati puterom i posuti brašnom. Kuglof peći 50min na 180 stepeni, poželjno na režimu gde se pali gornji i donji grejač. Obavezno uraditi proveru čačkalicom, po potrebi peći još par minuta. Tek kada se kuglof ohladi, izvaditi ga iz kalupa i pripremiti preliv.
Za preliv u šerpicu staviti čokoladu, puter i zaslađeno kondenzovano mleko. Grejati i mešati konstantno dok se ne istopi i zatim zgusne. Ovo traje 10ak min. Na kraju umešati slatku pavlaku, preliti preko kuglofa i ukrasiti čokoladnim mrvicama. Nakom toga je odmah spreman za jelo a može da se čuva u zvonu na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Izvor: Slatka domaćica