Ako niste pravili po ovom receptu, obavezno probajte, sve su osnovni sastojci, ukus divan i tekstura sočna. Uz kafu ili čaj biće pravi užitak u popodnevnim časovima. Uvek uspeva, a varijacija za kuglof ima dosta. Međutim ovaj liči na straćatelu jer je kuglof punjen i preliven crnom čokoladom.

Sastojci:

Testo:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 130g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150ml ulja
  • 250ml jogurta 
  • 250g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150g seckane crne čokolade 

Preliv:

  • 150g crne čokolade
  • 1 kašika ulja 

Priprema:

Jaja, so, šećer i vanilin šećer umutiti mikserom dok ne nastane svetlo žuta penasta masa. Zatim dodajte ulje i opet mutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i stavite sa strane.U jaja naizmenično dodajemo to brašno i jogurt, lagano mešamo žicom. Na kraju umešamo i čokoladu. Testo sipajte u silikonski kalup za kuglof (tu nema potrebe za podmazivanjem, običan mora) i pecite ga na 180 stepeni, 40-50min (uradite proveru sa čačkalicom, ako nema testa na njoj, kuglof je pečen).  Nakon pečenja ostavite kuglof da se malo ohladi i izvadite iz kalupa. Na kraju istopite čokoladu, umešajte kašiku ulja i iz više poteza prelijte kuglof dok ceo ne bude u čokoladi. Kuglof može da stoji par dana, držite ga u frižideru jer će tako ostati sočan.

Izvor: Slatka domaćica