Tradicionalna baklava sa orasima je recept koji je sinonim za slave, bilo da su one posne ili mrsne. Prava baklava je bogata orasima i natopljena sirupom, koji curi kad zagrizete. Ukoliko ste planirali da uskoro pravite baklavu recept je u nastavku.

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 500 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • malo ulja
  • 1l vode
  • 250 g oraha
  • 1 limun

Priprema:

Na svaku koru namazemo malo ulja, zatim je savijemo na pola. Još jednom je presavijemo da bude u obliku pravougaonika. Do pola kore ređamo mlevene orahe. Nakon toga koru savijamo u obliku trougla. Skuvati preliv od šećera i vode tako da bude tečan kao med. Pri kraju kuvanja dodati limun isečen na kolutove. Baklave peći 10 min na 180 stepeni. Preko vrelih baklava sipati vreo preliv i pustiti da se dobro ohlade.

Recept poslala Natalija Kokanović