Svi ljubitelji maka treba da imaju ovaj recept zapisan u svojoj svesci. Ovo je još bolje od štrudle. Baklava sa makom i plazmom je novi specijalitet koji ćete praviti za različite povode. Kao i obična baklava i ova se preliva sočnim sirupom. Isprobajte je što pre.

Sastojci:

  • 500 g kora za baklavu
  • 200 g mlevene plazme
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenog maka
  • 3 vanilin šećera
  • 1l vode
  • sok od jednog limuna
  • ulje 

Priprema:

Najpre skuvajte sirup. U 1l vode stavite 200g šećera, 3 vanilin sećera, sok od limuna. Staviti da kuva, pa kad prokuva, ostaviti 5 minuta da vri, potom skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Mleveni mak i plazmu pomešati. Nauljiti tepsiju, staviti prvu koru, malo ju poprskati uljem pa staviti drugu koru, na nju posuti smesu maka i keksa, prekriti korom, opet smesu maka i keksa sve dok nam ne ostanu dve kore. Staviti jednu od te dve kore, poprskati uljem i posuti sa malo sećera, staviti zadnju koru. Iseći na kockice ili kako vi to zelite i staviti u predhodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, peći dok ne porumeni.

Pečenu vruću baklavu preliti hladnim sirupom.