Mekani biskvit koji dosta podseća na patišpanj, samo što u ovo testo dodajte jogurt za lakšu teksturu. Preko ide vanila krem i zbog toga se ovaj kolač topi u ustima. Kada jednom probate ovaj ukusan kolač nećete moći da prestenete da jedete. 

Sastojci:

  • 3 žumanca
  • 4 belanca
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna za kolače
  • 35 ml ulja 
  • 70 g jogurta 
  • 15 ml limunovog soka

Za fil: 

  • 2 jajeta 
  • 80 g šećera
  • 300 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 10 g putera
  • 30 g kukuruznog skroba

Priprema:

Pomešajte jogurt, ulje i limunov sok. Mutite belanca kojima ćete postepeno dodavati šećer. Kada umutite u čvrst šne dodajte jedno po jedno žumance i nastavite da mutite. Dodajte prosejano brašno i lagano mešajte. Pomešajte belanca sa smesom sa jogurtom. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Malo protresite kalup da se smesa rasporedi. Pecite na 170°C oko 35-40 minuta. 

Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte skrob. U mleko dodajte vanilu, kuvajte i kada se mehurići pojave na ivici šerpe isključite šporet. Polako sipajte smesu u jaja i mešajte. Sjedinjenu smesu vratite u šerpu i kuvajte, uz konstatno mešanje, dok se ne zgusne. Dodajte puter i kada se otopi isključite šporet. Pokrijte providnom folijom i ohladite. Umutite i premažite preko kore.