Savršena kombinacija jabuka i oraha sa filom od žumanaca. Bogat i raskošan desert baš za ove jesenje dane. Šećer u receptu možete po želji da smanjite, ako ne volite previše slatko. Ali jedno je sigurno, a to je da će vam se kolač dopasti.
Sastojci:
Kora:
- 8 belanca
- 8 žumanaca
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Sloj od jabuka:
- 150 g šećera
- 300 g jabuka
Fil:
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 5 ml esencije vanile
- 50 g brašna
- 4 žumanca
- 500 ml mleka
Sloj od oraha:
- 150 g šećera
- 150 g jezgra oraha
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, potom dodajte žumanca pa mutite ponovo da se sve sjedini. Na kraju umešajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Sve sjedinite mikserom pa izlijte u pleh. Pecite 30 min. na 180 stepeni. Kada se kora ispekla rasecite je na pola, da dobijete 2 kruga.
Šećer propržiti da se karamelizuje. Dodati očišćene jabuke koje ste iseckali na sitne kockice. Pržiti dok ne omekšaju, a potom ih rasporedite preko kore. Poklopite drugom korom.
Za fil u šerpicu stavite šećer i žumanca, dodajte esenciju vanile, brašno i mešajte žicom dok polako zagrevate. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje. Kada se ukuvalo, dodajte puter pa umutite mikserom. Prelijte preko kore.
Propržite šećer pa dodajte jezgra oraha.Istresite smesu na pek papur pa je malo ohladite. Zatim nožem usitnite orahe i pospite preko žutog fila. Ostavite tortu u frižideru 2h.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem