Postaće vam nova omiljena jesenja poslastica. Jabuke, cimet, orasi i šlag u obliku kremasto sočne torte, su pravi izbor za ove hladnije dane. Ukus i miris su fenomenalni, vredi da je napravite. Iskoristite sezonu jabuka i umesto klasične lenje pite i kolača sa jabukama napravite nešto malo drugačije.

Sastojci:

Korica:

  • 2 jaja
  • 100g šećera
  • 1 kesica vanillin šećer
  • prstohvat soli
  • 100ml ulja
  • 80ml mleka
  • 80g brašna
  • 50g mlevenih oraha

Fil od jabuke:

  • 600g jabuka (zlatni delišes)
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
  • 50g šećera
  • 350ml soka od jabuke
  • 1 kesica cimet šećera

Još:

  • 250g slatke pavlake
  • 50g šećera
  • 1 kesica  vanilin šećer
  • 1 kesica kremfixa
  • 1 kašika cimeta

Priprema:

Za koricu mikserom umutiti jaja, šećer, so i vanilin šećer. Mutiti 10ak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodati ulje i mleko, kratko umutiti. Brašno pomešati sa mlevenim orasima, postepeno dodavati u smesu i mutiti dok se ne sjedini, ne treba premutiti.
Smesu rasporediti u kalupu prečnika 22cm obloženim pek papirom i peći 20 minuta na 180 stepeni. Uraditi proveru čačkalicom, gotova kora neka se ohladi u potpunosti.
Za fil očistiti jabuke i iseći na kockice. Dodati limunov sok i kuvati 5 minuta ili dok ne omekšaju. Za to vreme u drugoj posudi pomešati sok od jabuke, puding od vanile, šećer i cimet šećer.
Čim jabuke smekšaju, dodati u šerpu prethodno pomešane sastojke. Uz pomoć žice na srednjoj temperatu mešati i kuvati fil dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
Gotov fil odmah rasporediti u kalupu preko ohlađene kore. Ostaviti par minuta na sobnoj temperaturi, zatim prebaciti u frižider na 3h.
Na kraju umutiti slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, na polovini mućenja dodati i kesicu kremfix-a. Umućenu slatku pavlaku staviti u dekor kesu, ukrasiti površinu torte i posuti cimetom. Nakon toga je odmah spremna za jelo.

Izvor: Slatka domaćica