Pred vama je jedan od najlepših kolača sa makom i jabukama. Sočan, lagan, neodoljiv. Priprema se brzo i lako, samo smućkate sve sastojke i ispečete. Po želji, kolač možete preliti čokoladnom glazurom i dati mu dodatnu sočnost.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 jabuke 
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 100 g maka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta

Glazura:

  • 120 g čokolade (za kuvanje)
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kalup (30 x 20 cm) premažite uljem i pospite sa brašnom. Jabuke narendajte, posipite vanilin šećerom i cimetom. Promešajte. U jaja dodajte prstohvat soli, pa mutite mikserom 5 minuta. Postepeno dodajte šećer. Mutite par minuta, pa dodajte ulje i mleko. Sjedinite prosejano brašno, prašak za pecivo i mak, pa dodajte u jaja. Mutite par minuta. Ručno umešajte renadane jabuke. Pecite oko pola sata, na 180-200 stepeni ( u zavisnosti od rerne). Čačkalicom proverite da li je kolač pečen.

Kada se kolač prohladi prelijte ga čokoladnom glazurom (rastopite na laganoj vatri čokoladu sa uljem). Isecite na kockice I poslužite.

Način pripreme pogledajte u videu.

Izvor: Cooking.rs