Obično ga jedemo u štrudlama, baklavama i raznim kolačima. Mak ili volite ili ne volite, sredine nema. A za sve ljubitelje stiže nov recept koji će vas oboriti s nogu. Ovo je nemačka verzija kolača sa makom. Izuzetno je kremast, a testo prhko da se topi u ustima. Kako se pravi pogledajte u nastavku.
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 1/2 šolje putera
- 1/2 šolje šećera
- 1/4 kašičice soli
Za punjenje:
- 750 ml mleka
- 1 šolja krem sira
- 7 kašika putera
- 3/4 šolje šećera
- 1 šolja + 1 kašika maka
- 1 šolja griza
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 jaje
- 1/4 kašičice soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Napravite testo: u procesoru za hranu ili u mikseru sa posudom stavite brašno, šećer i so. Pulsirajte dok se ne sjedini. Dodajte maslac i mutite dok se ne stvore mrvice. Uzmite 2/3 smese i utisnite na dno kalupa. Ostavite u frižideru dok pravite fil.
Napravite fil: stavite mleko, puter i šećer u šerpu. Zagrejte dok se puter ne rastopi i šećer ne rastvori, dovedite do ključanja. Kada smesa počne da ključa postepeno dodavati griz uz stalno mešanje. Dodajte mak. Nastavite da mešate dok se smesa ne zgusne. Ostaviti na stranu da se ohladi.
U velikoj činiji umutite krem sir, ekstrakt vanile i jaje dok ne postane kremasto i glatko. Dodajte ohlađenu mešavinu maka u mešavinu sira i mešajte dok se ne sjedini i ne ujednači. Ohlađenu koru preliti sa filom, pa odozgo rasporediti preostalo testo. Pecite 50-60 minuta, dok ne porumeni. Izvadite iz rerne, ostavite da se potpuno ohladi u plehu, a zatim ostavite u frižideru najmanje 1 sat.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem