Gotovo da nema ručka koji može da prođe bez krompira, naročito ako je na meniju i neko meso ili riba. Često tada izbor pada osim na pire ili pečeni krompir i na salte koje se prave od njega, kao što su krompir salata ili ruska. Od sada salatu od ovog povrća možete praviti i sa kiselim krastavcima i smesom od mleka, ulja, senfa i jabukovog sirćeta. Ovakav način pripreme vezuje se područje Nemačke, često je  prave i služi se topla i izuzetnog je ukusa. Tako da ako želite da iznenadite svoju porodicu i goste možda već danas ili za slavskom trpezom, sigurno ćete ih oduševiti salatom pripremljenom na nemački način.

Sastojci:

  • 5-6 krompira 
  • 2 crvena luka
  • 1 kašičica šećera
  • 2/3 kašičice soli
  • 1 kašika sirćeta
  • 6-8 kiselih krastavaca
  • 50 ml mleka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 5 g senfa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • mirođija

Priprema:

U vodi sa malo soli skuvajte krompir. U jednoj posudi dodajte iseckan luk, šećer, so, jabukovo sirće i prelijte ključalom vodom, izmešajte i ostavite da stoji 10-12 minuta. Zatim u posudu sa uljem sipajte mleko, mikserom mutite, posolite, pobiberite, dodajte beli luk u prahu, senf, jabukovo sirće  i sve dobro umutite. Ogulite i isecite krompir, zatim mu dodajte luk, sitno iseckane krastavce, mirođiju i prethodno dobijenu smesu od senfa, pa sve dobro izmešajte i servirajte je odmah.