Sastojci:

  • 1 kašika neslanog putera (za podmazivanje pleha)
  • 3 šolje višanja bez koštica
  • 1 šolja punomasnog mleka
  • pola šolje šećera
  • 3 jajeta
  • 1 kašika ruma ili 1 kašičica vanilin ekstrakta više
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • pola šolje višenamenskog brašna
  • prstohvat morske soli
  • šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:

Ovaj tradicionalni francuski kolač sa višnjama je jednostavan za pripremu, a svojim bogatim ukusom osvaja na prvi zalogaj. Kremasta tekstura i sočne višnje čine ga idealnim desertom, ali se može poslužiti i kao raskošan doručak. Najbolje je uživati u njemu dok je još topao, uz dodatak šlaga.

Ako koristite zamrznute višnje, obavezno ih prvo odmrznite i dobro ocedite.

Rum ili liker od višnje daju posebnu aromu, ali ih možete izostaviti za blaži ukus.

Kolač je najlepši kada se posipa šećerom u prahu neposredno pre služenja.

Ovaj desert možete praviti i sa drugim sezonskim voćem poput malina, borovnica ili kajsija.

Zagrejte rernu na 180°C. Pleh za pitu prečnika 23 cm dobro podmažite puterom. Višnje rasporedite ravnomerno po dnu pleha. U blenderu pomešajte mleko, šećer, jaja, rum (ako koristite), vanilu, brašno i so. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu preko višanja, nežno protresite pleh kako bi se testo ravnomerno rasporedilo. Pecite 50-55 minuta, dok ne porumeni i ne nadigne se. Čačkalica umetnuta u sredinu treba da izađe čista. Ostavite da se hladi 20 minuta, a zatim pospite šećerom u prahu.

Bonus video

Kolač sa višnjama i jogrutom  Izvor: Kolač sa višnjama i jogrutom