Sastojci:
- 1 kašika neslanog putera (za podmazivanje pleha)
- 3 šolje višanja bez koštica
- 1 šolja punomasnog mleka
- pola šolje šećera
- 3 jajeta
- 1 kašika ruma ili 1 kašičica vanilin ekstrakta više
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- pola šolje višenamenskog brašna
- prstohvat morske soli
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
Ovaj tradicionalni francuski kolač sa višnjama je jednostavan za pripremu, a svojim bogatim ukusom osvaja na prvi zalogaj. Kremasta tekstura i sočne višnje čine ga idealnim desertom, ali se može poslužiti i kao raskošan doručak. Najbolje je uživati u njemu dok je još topao, uz dodatak šlaga.
Zagrejte rernu na 180°C. Pleh za pitu prečnika 23 cm dobro podmažite puterom. Višnje rasporedite ravnomerno po dnu pleha. U blenderu pomešajte mleko, šećer, jaja, rum (ako koristite), vanilu, brašno i so. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu preko višanja, nežno protresite pleh kako bi se testo ravnomerno rasporedilo. Pecite 50-55 minuta, dok ne porumeni i ne nadigne se. Čačkalica umetnuta u sredinu treba da izađe čista. Ostavite da se hladi 20 minuta, a zatim pospite šećerom u prahu.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
Ćufte od patlidžana i sira
Lagana salata sa brokolijem i feta sirom
Posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva