Sastojci:

Džem od višanja:

  • 500 g višanja (zamrznutih ili svežih)
  • 6 kašika gustina
  • 150 g šećera
  • 150 ml vode

Testo:

  • 3 žumanceta
  • prstohvat soli
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 80 g otopljenog putera
  • 1 kašičica vanile
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • (Odvojiti mali deo testa i staviti ga u zamrzivač na 15 minuta.)

Fil:

  • 500 g grčkog jogurta
  • 4 kašike gustina
  • 1 kašičica vanile

Šam od belanaca:

  • 3 belanceta
  • Prstohvat soli
  • 130 g šećera

Priprema:

Ako volite spoj voćne svežine i kremaste teksture, ova torta sa višnjama i grčkim jogurtom biće pravi hit! Njena posebnost je lagani fil od jogurta i vazdušasti biskvit sa hrskavim slojem testa na vrhu. Priprema nije komplikovana, a rezultat je savršena kombinacija hrskavog, sočnog i penastog sloja. Idealna je za popodnevnu užinu uz kafu ili čaj, ali i kao lagani desert posle bogatog obroka.

Saveti za savršenu tortu:

Koristite kvalitetan grčki jogurt – što gušći, to bolja tekstura kreme.
Džem neka bude gust, ali ne previše tečan – da ne bi curio tokom pečenja.
Testo u zamrzivaču ne držite predugo – dovoljno je 15 minuta da bi se lako rendalo.
Sačekajte da se torta potpuno ohladi – tek tada će imati pravu teksturu i lakše će se seći.

Priprema džema od višanja: U šerpu staviti višnje, šećer i vodu. Kuvati dok višnje ne omekšaju. Dodati gustin, mešati dok se ne zgusne i skloniti sa vatre. Ostaviti da se prohladi.

Priprema testa: Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i prstohvatom soli. Dodati otopljeni puter i vanilu, pa dobro promešati. Dodati brašno i prašak za pecivo i umesiti glatko testo. Odvojiti manji deo testa i staviti ga u zamrzivač na 15 minuta.

Priprema fila: U činiji sjediniti grčki jogurt, gustin i vanilu, dobro izmešati. Belanca umutiti sa solju, postepeno dodajući šećer, dok se ne formira čvrst sneg. Lagano umešati umućena belanca u smesu sa jogurtom.

U pleh prečnika 20 cm staviti glavni deo testa i razviti ga ravnomerno po dnu. Preko rasporediti ohlađen džem od višanja.
Preliti filom od jogurta i belanaca. Narendati zamrznuto testo preko fila. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok se vrh lepo ne otvori i zarumeni. Ostaviti tortu da se potpuno ohladi pre sečenja.

Bonus video

Kolač sa višnjama i jogrutom  Izvor: Kolač sa višnjama i jogrutom