Sastojci:
Džem od višanja:
- 500 g višanja (zamrznutih ili svežih)
- 6 kašika gustina
- 150 g šećera
- 150 ml vode
Testo:
- 3 žumanceta
- prstohvat soli
- 6 kašika šećera u prahu
- 80 g otopljenog putera
- 1 kašičica vanile
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- (Odvojiti mali deo testa i staviti ga u zamrzivač na 15 minuta.)
Fil:
- 500 g grčkog jogurta
- 4 kašike gustina
- 1 kašičica vanile
Šam od belanaca:
- 3 belanceta
- Prstohvat soli
- 130 g šećera
Priprema:
Ako volite spoj voćne svežine i kremaste teksture, ova torta sa višnjama i grčkim jogurtom biće pravi hit! Njena posebnost je lagani fil od jogurta i vazdušasti biskvit sa hrskavim slojem testa na vrhu. Priprema nije komplikovana, a rezultat je savršena kombinacija hrskavog, sočnog i penastog sloja. Idealna je za popodnevnu užinu uz kafu ili čaj, ali i kao lagani desert posle bogatog obroka.
Priprema džema od višanja: U šerpu staviti višnje, šećer i vodu. Kuvati dok višnje ne omekšaju. Dodati gustin, mešati dok se ne zgusne i skloniti sa vatre. Ostaviti da se prohladi.
Priprema testa: Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i prstohvatom soli. Dodati otopljeni puter i vanilu, pa dobro promešati. Dodati brašno i prašak za pecivo i umesiti glatko testo. Odvojiti manji deo testa i staviti ga u zamrzivač na 15 minuta.
Priprema fila: U činiji sjediniti grčki jogurt, gustin i vanilu, dobro izmešati. Belanca umutiti sa solju, postepeno dodajući šećer, dok se ne formira čvrst sneg. Lagano umešati umućena belanca u smesu sa jogurtom.
U pleh prečnika 20 cm staviti glavni deo testa i razviti ga ravnomerno po dnu. Preko rasporediti ohlađen džem od višanja.
Preliti filom od jogurta i belanaca. Narendati zamrznuto testo preko fila. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok se vrh lepo ne otvori i zarumeni. Ostaviti tortu da se potpuno ohladi pre sečenja.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda