Sastojci:

Za korice:

  • 100 g šećera
  • 4 žumanca
  • 50 ml mleka
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za puslicu:

  • 4 belanca
  • 200 g šećera
  • 100 g oraha 

Za fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g kuvanog kondenzovanog mleka

Priprema:

Kombinacija vazdušastih puslica korica sa orasima i bogatog krema od kondenzovanog mleka daje ovoj torti neodoljiv ukus. Idealna je za svečane prilike, ali i za sve ljubitelje laganih i slatkih poslastica.

Saveti za savršenu puslica tortu:

Belanca mutite u čistoj i suvoj posudi – bilo kakva masnoća može sprečiti formiranje čvrstog šne-a.
Šećer dodajte postepeno u belanca – tako će se bolje rastvoriti i puslica će biti stabilnija.
Puslicu sušite na nižoj temperaturi – ako želite da bude potpuno hrskava, možete peći duže na 120-130°C.
Koristite ohlađenu pavlaku za fil – tako će se lakše umutiti i biće stabilnija.
Ostavite tortu da odstoji pre sečenja – najbolje je da prenoći u frižideru kako bi se ukusi sjedinili.

Priprema korica: Umutiti žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodati mleko, prstohvat soli i vanilin šećer, pa dobro promešati. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano umešati. Na pleh staviti pek papir pa rasporediti koru.

Priprema puslica: Umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i sjajan šne. Staviti ovu smesu preko korice koju ste rasporedili na pleh pa preko posuti orasima i peći zajedno na 170°C oko 30-35 minuta. Ispečenu koru podeliti na 2 dela po širini.

Priprema fila: Umutiti slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodati kuvano kondenzovano mleko i lagano sjediniti mikserom na najmanjoj brzini.

Slaganje torte: Na tanjir staviti koricu i premazati slojem fila. Preko staviti drugu koricu i premazati kremom sa svih strana,osim odozgo. Ostaviti tortu u frižideru nekoliko sati da se lepo stegne pre serviranja.

Bonus video

Napoleon torta Izvor: Napoleon torta