Sastojci:
Za puslicu:
- 6 belanaca
- 1 ½ kašičica Vinskog praška za pecivo
- 300 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice gustina
- 40 g kakao praha
- 60 g seckane tamne čokolade
Kokos šlag:
- 480 ml hladne slatke pavlake
- 120 ml hladne kokos pavlake
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 75 g zaslađenog rendanog kokosa
Dodaci:
- Dodatni kokos, rendana čokolada, kupine, čokoladni sirup itd.
Kako se pravi:
Pavlova je jedan od onih deserata koji izgledaju spektakularno, ali su zapravo jednostavni za pripremu. Bogata čokoladna nota u kombinaciji sa laganim kokos šlagom i tostiranim kokosom daje desertu sofisticiran, ali osvežavajući ukus.
Zagrejte rernu na 175°C. Rasporedite rendani kokos u ravnom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 10 minuta, povremeno promešajte, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite sa strane. Rernu ostavite uključenu dok pripremate puslicu.
Na dva lista papira za pečenje nacrtajte tri kruga prečnika 15 cm (dva na jednom listu, jedan na drugom). Okrenite papir naopako i stavite na plehove.
U činiji umutite belanca i vinski prašak za pecivo. Postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, čekajući da se svaki dodatak rastvori pre nego što dodate sledeći. Kada sav šećer bude dodat, povećajte brzinu miksera i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte vanilu i so, pa kratko umutite.Prosejte gustin i kakao prah preko puslice. Lagano umešajte špatulom, pazeći da ostane vazdušasto. Na kraju dodajte seckanu čokoladu i dovršite mešanje. Rasporedite smesu u nacrtane krugove na papiru, oblikujući ravne diskove. Ostavite najmanje 7-8 cm prostora između njih.
Stavite plehove u rernu i odmah smanjite temperaturu na 110°C. Pecite 1 sat, zatim isključite rernu i ostavite puslice unutra još 2 sata, sa blago odškrinutim vratima, da se postepeno hlade.
Kada su puslice spremne, umutite hladnu slatku pavlaku, kokos pavlaku, šećer, so i vanilu na visokoj brzini dok ne dobijete čvrst šlag. Lagano umešajte tostirani kokos.
Pažljivo odlepite papir sa ohlađenih puslica. Stavite jedan sloj puslice na tanjir ili postolje za tortu. Premažite trećinom šlaga.
Ponovite postupak sa preostala dva sloja. Dekorišite po želji dodatnim kokosom, čokoladnim strugotinama, bobičastim voćem ili čokoladnim sirupom.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda