Kada kažemo Pavlova torta odmah pomislimo na leto, jagode, savršeno kremast fil i koricu koja krcka u ustima. Ali, neke domaćice se ne upuštaju u avanturu pripreme ove torte jer ne uspe uvek kako smo zamislili. Zato vam danas donosimo 4 trika da vam Pavlova bude kao iz najbolje poslastičarnice.

Kako se pravi savršen šam od belanaca

Prvi važan savet pri pravljenju Pavlove je da ne mutite belanca velikom brzinom pre dodavanja šećera. Iako to neće biti primetno oku, to će stvoriti prekomerne mehuriće vazduha u peni i oni mogu dovesti do pucanja tokom sušenja. Kada se belanca malo umutite, tek toliko da se ne vide čista belanaca koja nisu penasta, počnite da dodajete šećer u prahu. Korišćenje šećera u prahu će znatno smanjiti dužinu mućenja. Da bi se dobio fini i glatki Pavlov šećer mora se potpuno rastopiti u belancima.

Oblikovanje Pavlove torte

Vodite računa da kada stavite masu od belanaca na papir za pečenje i kada oblikujete Pavlovu, to uradite na način da ne ostavljate puno praznog prostora u kori, odnosno da nemate velike mehuriće vazduha jer će usled toplote tokom pečenja doći do pucanja kore.

Kako se pravilno suši puslica

Treći važan savet je u vezi sa temperaturom pečenja, odnosno sušenjem. Pecite ili sušite koru na 100 °C 2 sata. Temperatura sušenja ili pečenja je važna zbog boje koju želite da dobijete. Pavlova može kratko da se peče na višoj temperaturi, a onda će požuteti dok se peče.

Ovako puslica neće pucati

Četvrti i najvažniji savet o ovoj torti je da je ostavite u rerni da se potpuno ohladi nakon što isključite rernu. Ako nakon sušenja otvorite rernu i ako hladniji vazduh dospe do kore, ona će odmah popucati. Ovo se jednostavno dešava zato što su zidovi torte veoma suvi i tvrdi i čak i male promene temperature mogu dovesti do pucanja.

Dovoljno je ostaviti koru u rerni oko 4 sata nakon što je osušite.

Izvor: Stvar ukusa