Sastojci:
6 belanaca
1 ½ šolje (315g) kristal šećera
2 kašičice prosejanog kukuruznog brašna
1 kašičica sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
100g istopljene crne čokolade
40ml espreso kafe
300ml slatke pavlake
300ml šlaga
60g šećera u prahu
voće po izboru
Pogledajte recept za Raskošnu tortu.
Priprema:
Zagrejte rernu na 150C. Obložiite kalup za pečenje papirom za pečenje. Nacrtajte krug od 20cm na papiru za pečenje. Izdvojte.
Mutite belanca električnim mikserom dok ne postanu paperjasta (koristite veliku posudu jer će belanca “porasti”). Dok mutite, dodaj te belancima kašiku šećera. Mutite dok se šećer ne istopi.
Dodajte kukuruzno brašna, sirće i vanilu. Mutite još veoam kratko, 2-3 sekunde (ako preterate torta će da vam puca).
U drugoj posudi umutite otopljenu čokoladu sa kafom. Sipajte u smesu od belanaca i promešajte nežno drvenom kašikom.
Smesu rasporedite po pripremljenom kalupu. U sredini napravite udubljenje koje ćete napuniti.
Kalup stavite u rernu i smanjite temperaturu na 120 C i pecite 70 minuta. Nakon 70 minuta isključite rernu i ostavite da se kora potpuno ohladi u njoj.
Umutite slatku pavlaku i šlag i popunite udubljenje koje ste ostavili. Od gore stavite voće po želji i ukrasite šećerom u prahu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
Izvor: yumama.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom