Novo naučno istraživanje uzdrmalo je ceo svet, kada su stručnjaci objavili rezultat - spanać može da utiče na razvoj Alchajmerove bolesti!

Naime, spanać može da poveća rizik od ove bolesti ako imate genetske predispozicije za nju.

Reč je o tome da visok udeo gvožđa u spanaću oštećuje ćelije mozga na isti način kako metal nakon nekog vremena zarđa. Ljudi s visokim procentom gvožđa i proteina amiloida, što je već ranije dovedeno u vezu s Alchajmerom, skloniji su bržem kognitivnom opadanju.

Pročitajte i Top 8 namirnica za zdravlje žena

Sa druge strane, oni koji imaju visoke nivoe amiloida, ali malo gvožđa, nisu u toj rizičnoj grupi.

Na uklanjanje te "rđe" na mozgu moglo bi da se deluje preventivno ili odloži razvoj bolesti. Koliko je god gvožđe važno za zdravlje, toliko je i opasno imati ga puno, jer može da uzrokuje celularni stres i postupno odumiranje moždanih ćelija.

"Prema trenutnim rezultatima, može se zaključiti da bi potencijalno uklanjanje gvožđa iz mozga moglo da uspori napredovanje bolesti, ali to još ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo, već prvo moramo da obavimo određene testove. To je naš sledeći korak", najavljuje dr Skot Ajton, autor studije.

Ipak, lekari ne savetuju ljudima da prestanu da jedu spanać ili bilo koju drugu namirnicu bogatu gvožđem, jer nivo gvožđa u mozgu nema veze sa njegovim nivoom u krvi, ali ipak pozivaju na umerenost i oprez, piše Dejli mejl.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: net.hr