Bamija ili okra je biljka poreklom iz Afrike. Uzgaja se u južnim delovima SAD, zapadnoj Africi, kao i u Indiji, Brazilu i Turskoj. U Bosni i Hercegocini bamija je neizostavan sastojak Begove čorbe.
Izgledom poseća na papriku, a može se konzumirati sveža, sušena, konzervisana ili kuvana. Možete je dinstati ili peći.
Ova biljka je izuzetno bogata mineralima poput magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, a takođe sadrži i vlakna i vitamine A, B6, B9, C i K1. Sadrži antioksidanse i proteine. Nema masnoća, a jedna šolja bamije sadrži oko 33 kalorija.
Od bamije se može praviti i čaj. U Bosni je ova biljka zastupljenija u kulinarstvu. Tamo je spremaju na tradicionalan način, sa telećim mesom. Bamiju možete dodati i u supe ili čorbe.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus