Begova čorba je specijalitet iz Bosne i Hercegovine. Begova čorba je puna povrča i mesa, nezaobilazno je predjelo svakog dobrog ručka. Ova čorba pravi se sa piletinom i bamijom kao neizostavnim dodatkom. U begovu čorbu ide kuvana bamija. Dugo se krčka na tihoj vatri, a ovo je sjajno jelo "na kašiku" tokom hladnih dana.

Sastojci:

  • 270 g pilećeg filea
  • 2 šargarepe
  • 170 g celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 lovorova lista
  • 8 g soli
  • 1,6 l vode
  • Za kuvanje bamije:
  • 60 g bamije
  • 260 ml vode
  • prstovat soli
  • Još:
  • 1 jaje
  • 25-30 g brašna
  • 130 ml pavlake za kuvanje
  • malo seckanog peršuna
  • prstohvat bibera
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 2 kašike limunovog soka

Recept za begovu čorbu sa kurkumom:

U veliku šerpu dodajte piletinu, pa ubacite isečenu šargarepu, celer, glavicu crnog luka i lovorove listove. Sipajte vodu i ubacite so. Poklopite šerpu, pa ostavite da proključa na srednje jakoj vatri, a potom smanjite temperaturu na laganu i ostavite da se krčka 50-60 minuta. Procedite supu nakon toga. Celer i šargarepe izblendirajte, a po potrebi dodajte 1-2 kašike vode. Izblendirano povrće vratite u supu, a ostatak povrća možete ispasirati gnječilicom. Bamiju ubacite u šerpu, nalijte vodom, dodajte so i kuvajte oko 10 minuta, pa procedite. Pileće meso iseckajte, pa ga vratite u supu zajedno sa skuvanom bamijom. Kuvajte begovu čorbu na tihoj vatri oko 2 sata. Pred kraj kuvanja dodajte biber i kurkumu, pa promešajte. U posudi umutite jaje, dodajte brašno i pavlaku za kuvanje. Sjedinite sastojke dobro, pa dodajte 1-2 kašike begove čorbe, pa ponovo pomešajte. Postepeno sipajte smesu sa jajetom u čorbu i mešajte. Kuvajte još 5 minuta, pa dodajte seckani peršun i limunov sok u begovu čorbu.

BONUS VIDEO:

Kako se pravi čorba od vrganja? Kurir televizija

 Izvor: StvarUkusa/J.K.