Mnogi koji vole jela „na kašiku“ nikada neće odbiti porciju ukusne begove čorbe, specijaliteta koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini. Poseban ukus ovoj čorbi daju različito povrće – uz obaveznu bamiju i dosta mesa, kao i činjenica da se čorba satima krčka na tihoj vatri.
Sastojci:
- 700 gr pilećeg mesa (mešavina filea i krilaca)
- 1 kriška korena celera
- 1 veća šargarepa
- 1 veći koren peršuna
- 1 pileća kocka za supu
- 1 mala kašika soli
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika brašna
- 2 kašike pavlake za kuvanje
- sitno seckan peršun
- bamije
Priprema:
Povrće isecite na kockice. Belo meso takođe isecite i posolite, zajedno sa krilcima. Krilca malo propržite u šerpi u kojoj ćete kuvati čorbu tek da se zarumene. Kada ih izvadite stavite povrće i belo meso, malo propržite, pa vratite krilca. Nalijte vodom da pokrijete sve i dodajte kocku za supu. Kada prokuva izvadite krilca. Bamije prethodno malo prokuvajte u vodi, pa ih dodajte u čorbu. Kuvajte sve na tihoj vatri, ali je bitno da sve vreme vri. Kašiku brašna razmutite u malo ulja i dodajte u čorbu. Pred sam kraj dodajte seckani peršun i pavlaku za kuvanje. Kuvajte još nekih 10-15 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko želite da čorba bude kiselija možete prilikom kuvanja nacediti malo limuna.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom