Sastojci:
Za kolač:
- 2 izgnječene banane
- 175 g brašna
- ⅓ kašičice soda bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 jaje
- 75 g maslaca
- 125 g šećera
- 60 g običnog jogurta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 100 g čokoladnih mrvica i seckanih oraha
Za preliv:
- 75 g maslaca
- 6 kašika smeđeg šećera
- 180 ml slatke pavlake
Priprema:
Sočan i mekan, zahvaljujući zrelim bananama i jogurtu, ovaj kolač dobija dodatnu dimenziju ukusa uz hrskave orahe i slatke komadiće čokolade. A da bi bio još posebniji, prelijemo ga toplim, kremastim sosom koji mu daje neodoljivu karamelastu notu. Idealan je uz šoljicu kafe ili čaja, bilo za doručak, popodnevnu pauzu ili desert.
Rernu zagrejte na 170°C. Pleh (20x20 cm) obložite papirom za pečenje. U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet. U drugoj činiji umutite maslac i šećer dok smesa ne postane svetlija. Dodajte jaje i vanilu, pa ponovo umutite. Dodajte pasirane banane i jogurt, pa promešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu, mešajući lagano dok se sjedini. Na kraju dodajte čokoladne mrvice i seckane orahe, lagano promešajte. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.
U šerpi na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte smeđi šećer i mešajte dok se ne rastopi. Postepeno dodajte slatku pavlaku, neprestano mešajući. Kuvajte 3-5 minuta dok sos ne postane gust i sjajan. Sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi.
Ohlađen kolač isecite na kocke i prelijte toplim prelivom.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.