Sastojci:
Za koru:
- 2 šolje brašna
- 1 1/3 šolje šećera
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1 šolja kakao praha
- 2 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 1/4 šolje mlaćenice (sobne temperature)
- 3/4 šolje kafe (sobne temperature)
- 2/3 šolje ulja
- 3 jajeta (sobne temperature)
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za čokoladnu glazuru:
- 2 šolje neslanog putera (sobne temperature)
- 2 šolje šećera u prahu
- 1 šolja kakao praha
- 1/2 kašičice soli
- 2 šolje čokoladnih komadića
- 1/4 šolje meda
- 1/4 šolje guste pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema čokoladne torte:
Ne postoji bolji recept za čokoladnu tortu od ovog, a ako ste i vi ljubitelji, onda obavezno probajte.
Zagrejte rernu na 175°C. Uzmite tri okrugla kalupa za torte (20 cm) i obložite ih papirom za pečenje. Ako pečete u jednom kalupu samo ravnomerno podelite smesu na 3 dela. U velikoj posudi sjedinite brašno, beli i smeđi šećer, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite mlaćenicu, kafu, ulje, jaja i vanilu. Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i lagano promešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne premešate smesu. Ravnomerno rasporedite smesu u pripremljene kalupe. Lagano ih kucnite o radnu površinu kako biste uklonili mehuriće vazduha.
Pecite 25-30 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe sa nekoliko mrvica. Izvadite kore iz rerne i ostavite ih da se hlade 10 minuta u kalupima, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Priprema glazure: Otopite čokoladne komadiće, med i pavlaku u mikrotalasnoj ili na pari. Ostavite da se malo ohladi. U velikoj posudi mikserom umutite puter dok ne postane kremast. Dodajte šećer u prahu, kakao prah i so, pa nastavite da mešate. Dodajte otopljenu čokoladu i vanilu, pa nastavite mućenje dok ne dobijete glatku i bogatu glazuru.
Stavite prvu koru na tanjir za posluživanje i premažite glazurom. Dodajte drugu i ponovite postupak. Stavite treću koru i premažite celu tortu preostalom glazurom.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Vazdušaste krofne iz air frayera
Čuvena libanska salata tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom
Recept za brz kolač sa urmama i orasima
Pileće enčilade sa zelenom papričicom