Sastojci:
Za patišpanj:
- 380 ml kisele pavlake
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 2 jajeta
- 70 g maka
- 2 kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 400 ml kisele pavlake
- 120 g šećera
- 10 g gustina
- 10 g vanilinog šećera vanilinog šećera
Recept za kolač sa makom:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo napravite patišpanj. Razbijte 2 jajeta u činiju. Počnite da mutite i postepeno dodajte 150 g šećera. Umutiti jaja i šećer dok se ne stvori gusta pena. U ovu masu sipajte 380 ml pavlake.
Sve pomešajte. U testo prosejte polovinu brašna, dodajte 2 kašičice praška za pecivo i polovinu maka. Sve kratko izmešajte, dok ne postane glatko. Biće vam potrebno 200 g brašna i 70 g maka. U testo dodati preostalo brašno i mak i ponovo izmešajte.
Gotovo testo sipajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomerno ga rasporedite po celom plehu veličine 32 x 42 cm. Stavite testo u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 30-35 minuta. Pečen i ohlađen patišpanj isecite na 3 jednaka dela.
U činiju sipajte 400 ml pavlake, dodajte 120 g šećera, 10 g vanilinog šećera i 10 g gustina. Umutite sve dok se krema ne zgusne. Stavite prvi patišpanj na tanjir. Preko toga ravnomerno premažite pavlaku. Pokrijte drugim slojem patišpanja pa ponovo namažite kremom.
Pokrijte trećim slojem patišpanja. Preostalom pavlakom premažite tortu. Pospite mak po vrhu. Ostavite kolač da odstoji nekoliko sati i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač od višanja u sirupu od proseka.
Pročitajte kako se pravi najukusniji oreo čizkejk
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Lagani mlečni kolač
Brzinske pitice sa šunkom i sirom
Piletina pripremljena na toskanski način
Rizi-bizi sa integralnim pirinčem