Sastojci:
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 150 g brašna
- 4-5 jaja
- 100 g putera
- prstohvat soli
- 500 g lisnatog testa bez kvasca
Za krem:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 jaja
- 500 ml mleka
- 170 g šećera
- 40 g brašna
- 8 g vanilin šećera
- 1/2 kašike šećera u prahu
Recept za lenjingradske kolače:
Kako biste napravili ove kolače, za fil pomešajte sastojke za krem i mutite žicom. Kada se sjedini, smesu sipajte u šerpu i kuvajte je na ringli neprestano mešajući. Kada proključa, mešajte još minut. U veliku posudu sipajte hladnu vodu pa šerpu sa kremom stavite u posudu da prestane da ključa.
Za testo pomešajte mleko i vodu, pa dodajte prstohvat soli. Ubacite puter i pustite da sve proključa, dok se puter ne otopi. Pustite da proključa, pa smanjite na najmanju temperaturu i dodajte sve brašno, pa brzo promešajte, tako da sve grudvice brašna nestanu. Skinite sa vatre pa umešajte jedno po jedno jaje, mešajući mikserom.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato testo oklagijom na 30x30 cm i isecite iz njega 9 kvadrata širine 10 cm. Prebacite kvadrate lisnatog testa u pleh obložen papirom za pečenje. U centar svakog kvadrata stavite kašiku testa koje ste prethodno napravili, a zatim savijte sve četiri ivice svakog kvadrata ka unutra, da se zalepe.
Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pecite ih oko 40-50 minuta. Stavite ih na rešetku da se ohlade. Zatim sipajte slatku pavlaku u činiju i počnite da mutite dok ne postane prozračna. Na pola mućenja dodajte pola kašike šećera u prahu. Postepeno u šlag dodajte krem koji ste napravili.
Ubacite u poslastičarski špric i na svakom kolaču napravite malu rupu u sredini pa punite kolač. Pospite kolače šećerom u prahu i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kolač sa švapskim sirom i suvim grožđem.
Pročitajte kako se pravi brzinski kolač čokoladni san
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem