Sastojci:

  • 5 jaja
  • 240 g šećera
  • 200 g otopljenog maslaca
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 270g brašna
  • 2 kašike kakao praha
Saveti kako da proverite da li je kolač pečen:

1. Ubacite čačkalicu u sredinu kolača i ukoliko nema mrvica na njoj, kolač je pečen. Umesto čačkalica možete da upotrebite oštar nož.

2. Ako se ivice kolača se odvajaju od ivice tepsije, to znači da je kolač pečen.

Recept za zebra kolač:

Kako biste napravili ovaj kolač umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete belu penu. Dodajte prosejano brašno, sodu bikarbonu, otopljeni ohlađen puter, slatku pavlaku i sve dobro umutite mikserom. Podelite testo na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte 2 kašike brašna. U drugi deo 2 kašike kakaoa.

Mešajte dok grudvice ne nestanu. Testo treba da ima konzistenciju retke pavlake. Podmažite uljem okrugli pleh. Sipajte male porcije različitog testa, kašiku po kašiku, u centar pleha. Prvo jednu boju, pa drugu. Nemojte mešati.

Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 190-200 stepeni C oko pola sata. Ako je površina već pečena, a sredina nije, pokrijte kolač folijom, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite do kraja. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i luksuzni koh sa karamel prelivom i slatkom pavlakom.

Pročitajte i kako se pravi brzinski vanila-keks kolač koji se ne peče

BONUS VIDEO

Tiramisu kuglice  Izvor: Tiramisu kuglice

StvarUkusa