Sastojci:

Za koru:

  • 125 g mekog putera
  • 250 g brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 8 g vanilinog šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 700 g švapskog sira
  • 6 belanaca
  • 6 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 90 g mekog putera
  • 100 g suvog grožđa
  • 25 g kukuruznog skroba
  • 8 g vanilinog šećera
Trik da sir duže ostane svež!

Kada držite sir u činiji, obavezno je poklopite providnom folijom. Tako će ostati svež i spreman za upotrebu.

Recept za kolač sa švapskim sirom i suvim grožđem:

Kako biste napravili ovaj kolač prvo za testo pomešajte puter, šećer u prahu i vanilin šećer u činiji i dobro promešajte. Dodajte jaje i ponovo dobro promešajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo u dve faze i brzo zamesite testo. Umotajte ga u film i stavite u frižider na 30-40 minuta.

Za to vreme pripremite fil. Švapski sir istrljajte kroz sito. Dodajte mu šećer, vanilin šećer i meki puter. Umutite blenderom. Nastavljajući da mutite, dodajte jedno po jedno žumance. Zatim dodajte skrob i mešajte lopaticom. Zasebno, u suvoj i čistoj činiji, umutite belanca sa prstohvatom soli dok se ne stvori čvrst sneg.

Belanca dodajte u sir u nekoliko faza, pažljivo ga mešajući lopaticom. Na kraju dodajte oprano i osušeno suvo grožđe. Odvojite mali komad testa za dekoraciju. Preostali veći deo testa rukama rasporedite po plehu. Preko testa rasporedite fil. Iz testa koje ste odvojili za dekoraciju isecite ukrase kalupom i rasporedite po površini fila.

Stavite kolač u zagrejanu rernu da se peče na 170 C oko 50-60 minuta. Gotov kolač ohladite i stavite u frižider na 6-8 sati. POspite ga šećerom u prahu i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i brzinski kolač čokoladni san.

Pročitajte i kako se pravi voćni kolač sa piškotama

BONUS VIDEO

Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom Izvor: Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom

StvarUkusa