Sastojci:

  • 1 litar mleka
  • 200 g pirinča
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica limunove kore (po želji)
  • Cimet u prahu za dekoraciju

Kako se kuva sutlijaš:

Pirinač operite pa ga stavite da se kuva u 300 ml vode. Kuvajte ga dok voda ne ispari i pirinač ne postane mekan (oko 10-15 minuta).

U drugoj šerpi zagrejte mleko do ključanja. Dodajte kuvani pirinač, a zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Pirinač bi trebalo da upije mleko, pa budite strpljivi i kuvajte još oko pola sata.

Da bi sutlijaš bio gladak i kremast, važno je da ga ne mešate previše tokom kuvanja. Prekomerno mešanje može da stvori grudvice i da smesa postane previše gusta.

Kada je pirinač upio većinu mleka, dodajte šećer i vanilin šećer. Dobro promešajte i nastavite kuvati dok smesa ne postane kremasta. Po želji, možete dodati rendanu limunovu koru za osvežavajući ukus. Kuvajte još nekoliko minuta dok sve ne postane lepo povezano.

Sutlijaš sipajte u činije i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati. Pre služenja, pospite cimetom.

Bonus video

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka Izvor: Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka