Sutlijašje poslastica koja je tipična za mnoge svetske kuhinje, a dobija se kuvanjem pirinča u mleku. Služi se topao ili hladan, sa dodatkom čokolade, cimeta, vanile... Ovaj kremasti puding su naše bake često služile kao desert posle ručka, a toliko je popularan da i u Africi postoji verzija. Po originalnom recept sutlijaš se kuva, ali možete i da ga pečete.
Predlažemo da ga napravite tradicionalno, pomoću 2 savršena trika Gordona Remzija. On savetuje da ga "očešljate" viljuškom i da vodite računa o razmeri, na 100 g pirinča ide 150 ml vode.
- Sastojci:
- 200 g pirinča
- 1 l mleka
- 1 vanilin šećer
- 8 kašika šećera
- malo cimeta
Priprema:
Pirinač operite i procedite, pa stavite u šerpu. Sipajte 300 ml vode i kuvajte. Sipajte prstohvat soli i kuvajte dok ne proključa. Zatim smanjite temperaturu i postepeno dodajte još 100 ml vode. Sve vreme mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad voda ispari, kroz pirinač prođite nekoliko puta viljuškom, kao da zahvatate špagete. Tako će biti vazdušast. Postepeno dodajte mleko i sve vreme mešajte. Kada se malo zgusne, sutlijaš je spreman. Njemu treba oko 15 minuta da se skuva. Dodajte šećer i vanilu, pa promešajte još minut, dva na ringli. Poklopite ga i ostavite 10 minuta da odmori, pa služite.
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Lenja pita sa makom
Koliko dugo mogu da stoje jaja od Uskrsa
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak