Sutlijašje poslastica koja je tipična za mnoge svetske kuhinje, a dobija se kuvanjem pirinča u mleku. Služi se topao ili hladan, sa dodatkom čokolade, cimeta, vanile... Ovaj kremasti puding su naše bake često služile kao desert posle ručka, a toliko je popularan da i u Africi postoji verzija. Po originalnom recept sutlijaš se kuva, ali možete i da ga pečete.

Predlažemo da ga napravite tradicionalno, pomoću 2 savršena trika Gordona Remzija. On savetuje da ga "očešljate" viljuškom i da vodite računa o razmeri, na 100 g pirinča ide 150 ml vode. 

  • Sastojci: 
  • 200 g pirinča 
  • 1 l mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 8 kašika šećera
  • malo cimeta

Priprema: 
Pirinač operite i procedite, pa stavite u šerpu. Sipajte 300 ml vode i kuvajte. Sipajte prstohvat soli i kuvajte dok ne proključa. Zatim smanjite temperaturu i postepeno dodajte još 100 ml vode. Sve vreme mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad voda ispari, kroz pirinač prođite nekoliko puta viljuškom, kao da zahvatate špagete. Tako će biti vazdušast. Postepeno dodajte mleko i sve vreme mešajte. Kada se malo zgusne, sutlijaš je spreman. Njemu treba oko 15 minuta da se skuva. Dodajte šećer i vanilu, pa promešajte još minut, dva na ringli. Poklopite ga i ostavite 10 minuta da odmori, pa služite. 

Izvor: Stvar ukusa