Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAPEČENI SUTLIJAŠ: Zbog slatke pavlake biće posebno sočan, a kada ga jednom probate uvek ćete ga ovako praviti

Sutlijaš je mnogima omiljena slatkiš iz detinjstva, a evo kako da napravite zapečenu verziju ove poslastice.

 Kako se pravi sutlijaš Izvor: Shutterstock

Sutlijaš, ili kako ga mnogi zovu puding od pirinča, asocijacija je na one poslastice koje nas podsećaju na detinjstvo, i koje su gotove za tili čas. Originalno se smatra tipično balkanskim desertom, i to sa turskim poreklom, a tri osnovna sastojka su pirinač, šećer i mleko - što znači da za sutlijaš uvek imamo u kući sav potreban materijal.

Takođe, sutlijaš je poznat i u zemljama Severne i Zapadne Evrope, na primer u Skandinaviji se tradicionalno služi za Novu godinu i Božić, najčešće sa dodatkom cimeta, kao i orašastih plodova. Svakako, što se tih detalja tiče, izbor je na vama. A mi vam predstavljamo varijantu sutlijaša kom ćete teško odoleti, i koji ćete sigurno rado pripremati.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 300 ml slatke pavlake
  • 110 g pirinča dugog zrna
  • 70 g šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 žumanceta
  • cimet

Možda će vas zanimati

Priprema:

U šerpu sa dnom koje ne zagoreva stavite mleko, pa dodajte slatko pavlaku, šećer, vanila ekstrakt sve to dobro promešajte, pa na kraju dodajte i pirinač. Potom stavite na umerenu vatru da se kuva. Kada proključa, smanjiti da blago krčka, sve dok pirinač ne bude mekan, ali ne i previše raskuvan. Smesa sa mlekom će svakako biti gušća. Preporuka je i da često mešate sutlijaš dok se kuva kako se ne bi zalepio za dno šerpe. Kada je sutlijaš odstojao jedno 15 minuta stavite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega prelijte 2 žumanca koja ste prethodno umutili zajedno sa malo cimeta, i vrlo malo šećera. Neka se sve to zapeče u rerni na 180 stepeni dok ne dobije braon-zlatnu koricu. Služite ga dok je još topao.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti