Vanilice sa domaćim džemom mnoge podsećaju na detinjstvo i bakinu kuhinju. Toliko jednostavne, a opet neprikosnovene u svakoj prilici. Donosimo vam originalni recept za ovu starinsku poslasticu bez koje se u Srbiji nije mogla zamisliti praznična trpeza.
Sastojci:
- 200 g masti
- 500 g brašna
- 1 celo jaje
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike džema od kajsija
- sok i kora od limuna
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Mast mutite da postane penasta, pa joj dodajte celo jaje i žumance, a potom i sok od limuna i sitno narendanu koru. Nakon toga dodajte šećer i brašno, pa zamesite testo da bude glatko. Ostavite da odmori nekih pola sata. Razvucite na debljinu od 1 centimetar, pa modlom ili čašicom od rakije vadite vanilice. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom, na 180 C nekih 20 minuta, ali pazite da ostanu bele. Kada se prohlade mažite ih pemezom i spojite, pa uvaljatjte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus