Vanilice sa domaćim džemom mnoge podsećaju na detinjstvo i bakinu kuhinju. Toliko jednostavne, a opet neprikosnovene u svakoj prilici. Donosimo vam originalni recept za ovu starinsku poslasticu bez koje se u Srbiji nije mogla zamisliti praznična trpeza.

Sastojci:

  • 200 g masti
  • 500 g brašna
  • 1 celo jaje
  • 4 kašike šećera
  • 1 žumance
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašike džema od kajsija
  • sok i kora od limuna
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Mast mutite da postane penasta, pa joj dodajte celo jaje i žumance, a potom i sok od limuna i sitno narendanu koru. Nakon toga dodajte šećer i brašno, pa zamesite testo da bude glatko. Ostavite da odmori nekih pola sata. Razvucite na debljinu od 1 centimetar, pa modlom ili čašicom od rakije vadite vanilice. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom, na 180 C nekih 20 minuta, ali pazite da ostanu bele. Kada se prohlade mažite ih pemezom i spojite, pa uvaljatjte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom.

Izvor: Stvar ukusa