Ako ste ljubitelj princes krofni, onda ni ovoj torti nećete odoleti. Dve mekane i vadušaste kore, a između kremasti fil. Nesvakidašnja torta koja se topi u ustima pri svakom zalogaju. Nije komplikovana za pripremu, a ne postoji osoba koja će odbiti parče.
Sastojci:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 60 g kukuruznog skroba
- 600 ml mleka
- 100 ml vode
- prstohvat soli
- 240 g putera, sobne temperature
- 120 g brašna
- vanilin šećer
Priprema:
Jaja (2 komada) umutite sa šećerom, pa dodajte skrob i lepo sjedinite. Sipajte mleko (500 ml) i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U drugoj šerpi pomešajte vodu, mleko (100 ml) i dodajte puter (80 g) i prstohvat soli. Kuvajte dok se puter ne otopi pa dodajte prosejano brašno. Kuvajte još 1-2 minuta dok se sve dobro ne sjedini, neprestano mešajte. Postepeno dodajte jaja (3 komada) i posle svakog dodavanja dobro sjedinite testo. Kalup prečnika 20 cm obložite pek papirom i sipajte pola testa. Pecite na 200°C oko 10-15 minuta. Zatim izvadite gotovo testo i sipajte drugu polovinu i opet ispecite. Ako imate 2 kalupa pecite u isto vreme. Puter (160 g) penasto umutite sa vanilin šećerom. U smesu sa puterom postepeno dodajte ohlađeni fil i mutite. Stavite jednu koru u kalup, zatim sipajte fil, pa preklopite drugom korom. Stavite u frižider na 3 sata.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom