Ratluk je do nedavno bio obavezna poslastica uz šoljicu crne kafe. Ova orijentalna poslastica stigla nam je iz Turske, još u 15. veku, a u prevodu na srpski rahat lokum znači "zadovoljstvo za grlo". Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko može da mu odoli. Ima mnoštvo različitih ukusa, od onog sa ružom, kokosom, bademima, pistaćima, ali kod nas je ipak najzastupljeni sa orasima. 

Sastojci:

  • 750 g šećera u kocki
  • 350 ml vode
  • 125 g gustina
  • 1 limun
  • 300 g šećera u prahu
  • 100 g seckanih oraha
  • malo ulja za podmazivanje

Priprema:

Kocke šećera stavite u šerpu, nalijte ih vodom, dodajte sok od limuna, pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok ne dobijete gust sirup. Gustin rastvorite u čaši hladne vode, pri tom vodite računa da nema grudvica, pa dodajte u šerpu. Nastavite da kuvate sve zajedno uz konstantno mešanje. Kada se smesa toliko zgusne da počne da se "odvaja" od šerpe, dodajte šaku seckanih oraha. Masu zatim izlijte u plići, uljem podmazan pleh i ostavite nekoliko sati da se ohladi. Kada se dovoljno prohladi, ratluk secite vlažnim nožem na kocke i svaku uvaljate u prah šećer.

Izvor: Stvar ukusa