U obilju poslastica koje su na naše prostore stigle sa istoka nalazi se i kadaif, koji je prilično drugačiji slatkiš od tulumbe, baklave ili tufahije. Ovo je kolač sastavljen od testenine, što mu daje posebnu čar, dok je sve ostalo vrlo slično kao kod drugih autohtonih orijentalnih deserata. U Srbiji ovaj desert zovu Pašina pita, a svaka domaćica ima svoj adut kada je priprema starinskih kolača u pitanju. Mi vam donosimo recept za tradicionalni turski kadaif od domaćih rezanaca.
Sastojci:
- 6 jaja
- 1 kg brašna
- 1 kg oraha
- 250 g suvog grožđa
- 750 g šećera
- 250 ml ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše. Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vreme pomešajte suvo grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i 250 g kristal šećera.
Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 C, a dok se pita peče pripremite sirup. U šerpu sipajte 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu na nekih 10-ak minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem