Tatlije su starinski kolač sličan baklavi, a pravi se jednostavnije. Ne iziskuju previše sastojaka, a možete ih praviti i bez mlevenih oraha, onako kako su decenijama spremaju na jugu Srbije. Iako od zalivenih kolača na našim trpezama prednjače baklave i tulumbe, tatlije su reklo bi se nepravedno zapostavljene.
Sastojci:
- 200 ml piva
- 200 ml ulja
- 500 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 500 g brašna
- 100 g oraha
- kesica praška za pecivo
- 300 ml vode
Priprema:
U šerpu sipajte dve kašike šećera, pa stavite na lagnu vatru da se šećer karamelizuje. Nakon toga prelijte ga pivom i uljem, pa kuvajte dok ne proključa. Skinite sa vatre, pa u proključalu tečnost sipajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte varjačom, a smesa bi trebalo da vam bude gusta. Preručite je u podmazanu tepsiju i pecite pola sata u rerni na 250 C, a onda smanjite temperaturu i pecite dok kolač ne počne da se odvaja od ivica pleha.
Kad je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi, pa ga isecite na kocke i ostavite u tepsiji. Ostatak šećera sipajte u šerpu, dodajte 300 mililitara vode i vanilin šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad se pojavi bela pena na vrhu, skinite šerpu sa ringle i vrelim prelivom zalijt ekolač sa svig strana i ostavite da dobro upije. Po želji, na svaku tatliju možete da stavite jezgra oraha, badema ili pistaća.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus