Tatlije su starinski kolač sličan baklavi, a pravi se jednostavnije. Ne iziskuju previše sastojaka, a možete ih praviti i bez mlevenih oraha, onako kako su decenijama spremaju na jugu Srbije. Iako od zalivenih kolača na našim trpezama prednjače baklave i tulumbe, tatlije su reklo bi se nepravedno zapostavljene. 

Sastojci:

  • 200 ml piva
  • 200 ml ulja
  • 500 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 500 g brašna
  • 100 g oraha
  • kesica praška za pecivo
  • 300 ml vode

Priprema:

U šerpu sipajte dve kašike šećera, pa stavite na lagnu vatru da se šećer karamelizuje. Nakon toga prelijte ga pivom i uljem, pa kuvajte dok ne proključa. Skinite sa vatre, pa u proključalu tečnost sipajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte varjačom, a smesa bi trebalo da vam bude gusta. Preručite je u podmazanu tepsiju i pecite pola sata u rerni na 250 C, a onda smanjite temperaturu i pecite dok kolač ne počne da se odvaja od ivica pleha.

Kad je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi, pa ga isecite na kocke i ostavite u tepsiji. Ostatak šećera sipajte u šerpu, dodajte 300 mililitara vode i vanilin šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad se pojavi bela pena na vrhu, skinite šerpu sa ringle i vrelim prelivom zalijt ekolač sa svig strana i ostavite da dobro upije. Po želji, na svaku tatliju možete da stavite jezgra oraha, badema ili pistaća.

Izvor: Stvar ukusa