Salčići su jedan od onih kolača čiji se recept prenosi sa kolena na koleno. Miris dok se peku podsetiće vas na detinjstvo i bakinu kuhinju. Ono što je posebno važno dok ih pečete je da nikako ne otvarate rernu, jer neće biti vazdušasti i hrskavi već će testo splasti.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 250 ml vode
- 250 ml mleka
- 1 svež kvasac
- 4 žumanca
- 2 kašike šećera
- 100 ml ulja
- čašica rakije
- 300 g mlevenog svinjskog sala
- 150 g šećera u prahu
- domaći pekmez po izboru
Priprema:
Na rigli zagrejte mleko, ali vodite računa da ne prokuva. Skinite šerpicu sa šporeta, dodajte kafenu kašičicu šećera, supenu kašiku brašna, izmrvite kvasac pa sve razmitute i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Ostavite tri supene kašike brašna sa strane, jer će vam biti potrebno da ga sjedinite sa salom kojim ćete premazivati testo. U veliku vanglu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, kristal šećer, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Salo sameljite na mašini za meso, dodajte mu tri kašike brašna i sve sjedinite.
Testo prebacite na radnu površinu i istanjite ga oklagijom na debljinu od pola centimetra. Premažite ga trećinom sala, pa ga preklopite na tri jednaka dela. Dobijenu traku preklopite još tri puta, na tri jednaka dela, pa ostavite testo da odstoji pola sata. Isti postupak ponovite još dva puta. Četvrti put rastanjite testo oklagijom na debljinu od jednog centimetra, isecite ga na pravougaonike, namažite pekmezom, pa ivice testa blago zatvorite, bez pritiskanja. Ređajte salčiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa stavite salčiće da se peku. Kad se blago zarumene, to je znak da su gotovi.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom