Grilijaš štangle je jedan od onih slatkiša koji nas asocira na detinjstvo. Mogu da se prave i u posnoj i u mrsnoj varijatni, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kome su ih decenijama za razne proslave pravile naše bake.
Sastojci:
- 10 žumanaca
- 700 g šećera
- 400 g seckanih oraha
- 300 g putera
- 2 kore velike oblande
- 100 g čokolade za kuvanje
Prirpema:
Šećer rastopite u šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice, ali vodite računa da vam ne zagori. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Potom ga izlomite na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa oklagijom prelazite preko kese. Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite. Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i usitnjeni karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu. Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom. Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus