Grilijaš štangle je jedan od onih slatkiša koji nas asocira na detinjstvo. Mogu da se prave i u posnoj i u mrsnoj varijatni, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kome su ih decenijama za razne proslave pravile naše bake.

Sastojci:

  • 10 žumanaca
  • 700 g šećera
  • 400 g seckanih oraha
  • 300 g putera
  • 2 kore velike oblande
  • 100 g čokolade za kuvanje

Prirpema:

Šećer rastopite u šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice, ali vodite računa da vam ne zagori. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Potom ga izlomite na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa oklagijom prelazite preko kese. Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite. Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i usitnjeni karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu. Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom. Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa