Tain je specifičan ražani hleb, pravljen od dve vrste brašna, a upravo zbog toga je mogao dugo da traje i sačuva svežinu. Bio je namenjen da srpskoj vojsci osigura vitalnost i mnogo energije u bitkama tokom Balkanskih ratova i Velikog rata. Ime hleba tain je turskog porekla i znači sledovanje. Svakom srpskom vojniku dnevno je sledovala vekna hleba od 800 grama. U nekim delovima Srbije za tain kažu da je "hleb koji peva", jer korica puca dok se hleb hladi.

Sastojci:

  • 2 čaše ražanog brašna
  • 1 čaša belog brašna
  • 2 kašičice soli
  • pola kašičice suvog kvasca
  • jedna i po čaša vode

Priprema:

Pomešajte brašno, so i kvasac i dodajte vodu, pa sve dobro promešajte i počnite da mesite. Dok budete mesili testo, ono će se postepeno zgušnjavati. Ostavite testo da odstoji 12 sati u posudi koju ćete prekriti prozirom folijom, pa ga posle 12 sati opet premesite i ostavite da odstoji pokriveno još 12 sati. Na površini testa trebalo bi da se pojave mehurići vazduha, tad je spremno za dalju pripremu. Na radnu površinu sipajte malo brašna, izvadite testo iz posude, preklopite ga kao pismo, pa ga prevrnite i prekrijte prozirnom folijom.

Ostavite da odstoji još dva sata. Posudu u kojoj ćete peći tain obavezno dobro zagrejte i mora imati poklopac. U nju ubacite hleb i poklopite. Stavite poklopljenu posudu u rernu, pa pecite na 230 do 250 stepeni oko pola sata. Posle pola sata pažljivo izvadite posudu iz rerne, skinite poklopac i vratite u rernu da se peče još 20 minuta. Ako površina hleba ispuca ne brinite, baš tako bi i trebalo da bude. Hleb je gotov kad korica na njemu potamni.

Izvor: Stvar ukusa