Mekike su ukusno pecivo koje možete da jedete sa slanim ili slatkim prilozima, jer odlično se slažu sa čašom jogurta i krem sirom, kao i sa domaćim džemom. Sve sastojke koji su vam potrebni imate kod kuće, pa ne morate ni do radnje da idete. Izuzetno ukusne, mekane i vazdušaste, ne postoji osoba koja će ih odbiti. 

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 225 ml hladnog mleka 
  • 2 ravne kašičice soli
  • 12 ml ulja

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i postepeno sipajte mleko. Sjedinite smesu, pa sipajte ulje. Umesite testo i pokrijte, pa ostavite 40 minuta. Testo zatim premesite, umotajte u providnu foliju, pa ostavite da odmori oko 4-5 sati na sobnoj temperaturi ili stavite u frižider preko noći. Razvucite testo prstima ili oklagijom, na 1/2 cm debljine, pa isecite trake. Zatim uzmite štapić za ražnjiće i malo ga pokvasite. Pritisnite po sredini svaku traku od testa, a zatim stavite dve trake jednu na drugu i opet pritisnite po sredini. Pržite u zagrejanom ulju. 

Izvor: Stvar ukusa