Rol viršle mnogima su omiljeni doručak, naročito najmlađima. Idealne uz jogurt, a pogotovo kada ih napravite sa domaćim testom. Možete da koristite i lisnato testo, a najbolje da ih služite uz razne umake, ili uz kečap i senf. U testo dodajte jogurt koji će im dati posebnu mekoću.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 2 jajeta
- 10 g soli
- 14 g kvasca
- 200 g jogurta
- 10 viršli
- 200 g susama
Priprema:
U činiji pomešajte vodu, mleko, dodajte dva cela jajeta, so i kvasac, pa sve dobro umutite. Dodajte jogurt i ponovo sve promešajte. Lagano ubacite brašno i zamesite testo da bude glatko. Ostavite da odstoji nekih sat vremena. Nakon toga ponovo premesite i podelite u 10 jednakih delova. Svaki deo malo razvucite oklagijom na dužinu viršle, koju ćete staviti u sredinu. Urolajte testo i po sredini lepo zatvorite ivice. Testo možete malo skvasiti i uvaljajte u susam sa svih strana. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da "odmore" nekih 20 minuta. Pecite u rerni u zagrejanoj na 180 C nekih 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno