Domaće kiflice svi volimo. One su neizostavne kada su slave, proslave, rođendani, ali su dobar izbor i za doručak i večeru. Mogu biti slatke ili slane. Ukoliko ih premažete majonezom biće još mekše i ukusnije. Evo recepta.
Sastojci:
Za testo:
- 800g brašna tip-400
- 300 ml tople vode
- 1 kocka kvasca
- 1 puna kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 1 dl ulja
Za premaz:
- 250 g majoneza
- susam, kim
- 200 g maslaca
Priprema:
U toplu vodu sa šećerom izmrviti kvasac, zatim, bez čekanja, dodati ostale sastojke i zamesiti testo koje se odvaja od ruku. Ne treba da narasta nego odmah podeliti na 5 delova. Od svakog dela napraviti valjak, pa ga podeliti na 10 delova. Svaki deo oblikovati u kuglicu, pa je blago istanjiti oklagijom u elipsu. Uvijati kifle i slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Kada su sve kifle složene u pleh, pokriti krpom i ostaviti da stoje sat vremena. Nakon toga, svaku kiflu premazati majonezom, posuti, po želji, susamom, kimom...Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni i peći dok ne porumene. Maslac ili margarin istopiti dok ne počne da cvrči, pa pečene kifle preliti, na svaku po kašiku maslaca. Ostaviti da se prohlade.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem