Meke poput nafinijeg egipatskog pamuka, a miris koji asocira na Italiju! Tajna je da se zapravo pripremaju bez belog luka, a evo i kako...Naš savet je da ih poslužite uz prilog od mesa!

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 400 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 4 kašičice suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 75 ml ulja
  • 4 čena belog luka
  • 1 jaje

Premazivanje:

  • 1 žumance
  • kima ili susama
  • 50 g margarina

Priprema:

Beli luk iseckati, pa potopiti u jogurt ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Beli luk izvaditi iz jogurta i baciti, a jogurt zagrejati da bude mlak. Kvasac pomešati sa mlakim mlekom, šećerom i kašikom brašna. Ostaviti da nadođe. Brašno pomešati sa solju, pa dodati nadošli kvasac, ulje, jaje i jogurt (u kome je bio beli luk) i zamesiti glatko testo. Testo premazati uljem i ostaviti da nadođe.

Kad se smesa duplirala, premesiti je i ostaviti još kratko da odstoji. Testo podeliti na jufke i od svake napraviti kiflice. Poređati ih u nauljen pleh i ostaviti da opet nadođu. Kiflice premazati žumancetom, posuti kimom i na svaku staviti komadić margarina. Peći u rerni na 180°C, dok ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa