Ako se pridržavate Božićnog posta, pravo je vreme da napravite kiflice. Istog su ukusa kao i obične, ako ne i bolje. Testo je mekano i ukusno, a ako ne želite slatke onda napravite prazne. Možete ih služiti i kada je posna slava. Pored kiflica možete da spremite i posnu pitu ili neki odličan ručak, a naš predlog su punjene paprike.
Sastojci:
Za testo:
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica brašna
- 230 ml vode
- 70 ml ulja
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera
Još:
- džem
- šećer u prahu
Priprema:
Izdrobite kvasac, dodajte kašičicu šećera i brašna i sve to rastopite u 30 ml tople vode. Dobro promešajte i ostavite kvasac da se aktivira. U veću činiju dodajte polovinu prosejanog brašna, prstohvat soli, ulje, preostalu vodu, šećer, aktiviran kvasac, pa dobro promešajte sastojke. Krenite da mesite testo postepeno dodavajući ostatak brašna. Umestite glatko testo. Pokrijte testo i ostavite sat vremena u toploj prestoriji. Razvucite testo u krug debljine 2-3 mm i isecite na 16 trouglova. Na svaki trougao stavite kašičicu džema i urolajte kiflice. Premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 190-200°C oko 20-30 minuta. Vruće kiflice poprskajte sa malo vode i prekrijte ih krpom, kako bi omekšale. Kada se ohlade pospite ih prah šećerom i spremite u činiju sa poklopcem, pa stavite u frižider, kako bi zadržale svežinu i sutradan.
Izvor: cooking
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus