Uskoro se približava Božićni post, pa na vreme osmislite šta sve možete da pripremate. Svi znamo kada post krene da nećemo moći da se setimo kako da unosimo što raznovrsniju hranu i šta sve možemo da spremimo. Obično vrtimo 3-4 jela, a isto je tako i sa poslasticama. Tu se obično sprema posna bajadera ili lenja pita na vodi. Mi vam sada predlažemo predivan desert koji može i za doručak ili večeru, a to je lisnata pita sa čokoladom.
Sastojci:
- 510 g brašna
- 210 ml hladne vode
- 70 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 250 g posnog margarina
- 100 g posne crne čokolade
- prah šećer za posipanje
Priprema:
Sjedinite brašno (410 g), so i ulje. Postepeno sipajte vodu i umesite tvrđe testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Po radnoj površini pospite preostalo brašno (100 g), pa testo razvucite u tanak pravougaonik. Premažite margrainom sobne temperature. Do pola preklopite levu stranu, premžite margarinom, pa desnom stranom preklopite. Opet premažite margarinom. Mesto na kom se testo presavija zasecite oštrim nožem kako bi se ono sa svih strana razlistalo. Testo opet presavijte na isti način, premažite svaku stanu margarinom i zasecite.
Ubacite u kesu ili providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Ovaj postupak ponovite još 5 puta, naravno svaki put stavljate i u frižider.
Nakon što je testo peti put bilo u frižideru, izvadite ga na radnu površinu i tanko razvucite. Testo isecite na kocke, jedan deo kocke prerežite nožem od sredine ka kraju, ali ne do kraja, na drugi deo kocke stavite čokoladu, preklopite zasečenim delom testa, pritisnite ivice viljuškom i ređajte na pleh. Preko svake pogačice stavite margarin na vrh noža. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus