Umesite uveče, a ujutru ispecite i imate domaći hleb uvek vruć i ukusan. Isecite i malo domaće slanine, poslužite sa čvarcima i jogurtom i eto pravog srpskog doručka. Testo nije komplikovano za pripremu, a hleb je mekan kao duša. 

Sastojci:

  • 210 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 300 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje ili mleko za premazivanje
  • susam 

Priprema:

U mleko dodajte šećer i kvasac i dobro promešajte. Zatim sipajte brašno i so i špatulom sjedinite da dobijete testo. Pokrijte i ostavite 20 minuta. Zatim dodajte istopljeni maslaca i rukama dobro sjedinite. Pospite sa malo brašna, poklopite i ostavite sat vremena. Razvucite testo i isecite na 8 delova. Oblikujte loptice i ređajte u kalup prečnika 23 cm obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 10 sati, a može i preko noći. Izvadite iz frižidera i ostavite na toplom još sat vremena. Ako su se na testu pojavili mehurići probušite ih čačkalicom. Ostavite na toplom još sat vremena, pa ih premažite umućenim jajetom ili mlekom i pospite susamom. Pecite na 180°C oko 20-25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa